Taekwondo

Tae Kwon Do lajina (WT)

Tae Kwon Do eli "jalan ja käden tie/taito" on korealainen kamppailulaji, joka on yleensä tunnettu näyttävistä potkutekniikoistaan ja taekwondo-ottelusta (olympialaji vuodesta 2000), mutta nämä ovat vain pieni osa taekwondoa.

Taekwondo tarkoittaa kehon ja mielen liittoa, jossa Tae Kwon kuvastaa lajin fyysistä puolta ja Do puolestaan lajin henkisiä päämääriä ja filosofiaa. Voidaan sanoa yksinkertaistettuna, että taekwondon harjoittelu tähtää siihen, että harjoittelijalla on terve sielu terveessä ruumiissa.

 

Taekwondon harjoitteluun kuuluvat seuraavat osa-alueet:

 

Perustekniikka
Perustekniikkaan kuuluvat erilaiset käsitekniikat kuten lyönnit, torjunnat sekä jalkatekniikat kuten seisonnat, askeleet ja potkut. Perustekniikkaa harjoitellaan yleensä muodossa, mutta myöhemmin sitä sovelletaan paritekniikkoihin kuten yhden- ja kolmen askeleen otteluihin (hanbon kyorugi, sebon kyorugi), erilaisiin hyppypotkumuotoihin ja liikesarjoihin (poomse). Perustekniikat ovat nimensä mukaisesti taekwondon harjoittelun perusta. Vasta kun perustekniikka on hallussa, voi harjoittelussa siirtyä eteenpäin. Tavallaan perustekniikka on taekwondon aapinen jonka kautta opitaan lukemaan ja ymmärtämään taekwondoa.

 

 

Itsepuolustus
Itsepuolustuksen (hosinsul) harjoittelun perimmäinen tarkoitus on pyrkiä välttämään kaikenlaista väkivaltaa. Väkivallalla ei tarkoiteta pelkästään sen fyysisiä ilmentymiä, vaan myös henkinen väkivalta ja esimerkiksi ruokailutottumukset kuuluvat itsepuolustusalueelle. Taekwondon harjoittelulla pyritään siihen, että harrastaja pystyy hallitsemaan tilanteen ja itsensä joka hetkellä. Itsepuolustustaitojen harjoittelu on lisäksi suotavaa niin oman turvallisuuden, moraalisten seikkojen kuin Suomen lain kannaltakin.

 

Itsepuolustusharjoittelu aloitetaan kaatumistekniikoista (osaat kaatua oikein, etkä esimerkiksi lyö liukastuessasi päätä katuun) ja irtautumisista. Myöhemmin harjoitellaan puolustautumista erilaisiin hyökkäyksiin eri tehoilla harjoittelijoiden tason mukaan. Lisäksi harjoitteluun tulee mukaan yksi vastaan kaksi -tilanteita ja puolustautumista kepillä hyökkäävää vastustajaa vastaan.

Ottelu
Taekwondon harjoitteluun kuuluu myös ottelu eli kyorugi. Vaikka kilpaottelu on täysin vapaaehtoista, on harrastajan myös mahdollista keskittyä kilpailuun ja saada kilpavalmennusta. Koska taekwondo on olympialaji, on ottelun saralla mahdollista edetä vaikka kuinka korkealle. Kilpaottelu on täyskontaktilaji, jossa pisteitä saa oikein kohdistetuista ja tehokkaista potku- ja lyöntisuorituksista pistealueille. Kilpaottelun harjoitteleminen on myös turvallista, koska esimerkiksi nuorilla ja aloittelijoilla harjoittelussa on kevennetyt säännöt. Erilaiset suojukset auttavat ja harjoittelu tapahtuu erittäin kontrolloidusti.

Hyppypotkut
Näyttävät hyppypotkut ovat taekwondon tavaramerkki. Sanotaan, että entisaikaan korealainen sotilas pystyi pudottamaan ratsumiehen hevosen selästä hyppypotkullaan.

Murskaus
Murskaus eli kyukpa on osa ylempien vöiden vyökoetta. Murskauksessa mitataan, että suoritustekniikka on oikea, tarpeeksi tehokas ja että suorituksessa on mukana oikeanlainen tahto. Murskaukseen sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi puu ja tiilet. Yleisimmät murskauksessa käytettävät vartalon osat ovat nyrkki, kämmensyrjä, jalan ulkosyrjä, päkiä tai kantapää.

Hengitys- ja keskittymisharjoitukset
Harjoitteluun kuuluu myös mietiskelyä (myongsan) sekä erilaisia keskittymis- ja hengitysharjoituksia. Oikeastaan voidaan sanoa, että koko harjoitus on keskittymis- ja hengitysharjoitus.

Taekwondon harrastaminen ei ole pelkästään salilla harjoittelua, vaan taekwondon harrastaminen laajenee myös muualle elämään. Taekwondon harrastamiseen kuuluu kuusi ohjetta, joita pyritään noudattamaan niin salilla kuin elämän ja arjen muillakin alueilla. Nämä kuusi ohjetta ovat:

  • käytös
  • kunnioitus
  • kärsivällisyys
  • kehon ja mielen puhtaus
  • uhrautuvaisuus
  • vaatimattomuus.

Lopuksi

Vaikka taekwondossa on eri osa-alueita, ei lajista voi nostaa mitään osa-aluetta muiden yläpuolelle; jokainen osa-alue tukee toista. Saavuttaakseen ensimmäisen oppilaan arvon (mustan vyön 1. dan, kjosanim) on harrastajan hallittava joka osa-aluetta riittävästi. Tähän myös meidän seurassamme pyritään.

Taekwondo on laji, josta jokainen voi löytää jotakin. Laji sopii mainiosti kaikenikäisille, kuten jo seuramme mustien vöiden luettelosta voit huomata! Kilpaileminen ei ole pakollista - mukaan voi tulla myös pelkästään kuntourheilua harrastamaan.

Tervetuloa seuraamme viihtymään!