Taekwondo

Tae Kwon Do lajina (WT)

Tae Kwon Do eli jalan ja käden tie/taito on korealainen kamppailulaji, joka on yleensä tunnettu näyttävistä potkutekniikoistaan ja Tae Kwon Do-ottelusta (Olympialaji nykyään), mutta nämä ovat vain pieni osa Tae Kwon Do:a.

Tae Kwon Do tarkoittaa kehon ja mielen liittoa, jossa Tae Kwon kuvastaa lajin fyysistä puolta ja Do puolestaan lajin henkisiä päämääriä ja filosofiaa. Voidaan sanoa yksinkertaistettuna, että Tae Kwon Do harjoittelu pyrkii siihen että harjoittelijalla on terve sielu terveessä ruumiissa.

Tae Kwon Do:n harjoitteluun kuuluu seuraavat osa-alueet:

 

Perustekniikka
Perustekniikkaan kuuluvat erilaiset lyönnit, torjunnat ja potkut. Perustekniikkaa harjoitellaan yleensä muodossa, mutta myöhemmin sitä sovelletaan paritekniikkoihin kuten yhden- ja kolmen askeleen otteluihin, erilaisiin hyppypotkumuotoihin ja liikesarjoihin eli puumseihin. Perustekniikat on, kuten nimestäkin voi jo päätellä, Tae Kwon Do harjoittelun perusta. Vasta kun perustekniikka on hallussa, voi harjoittelussa siirtyä eteenpäin. Tavallaan perustekniikka on Tae Kwon Do:n aapinen jota kautta opitaan lukemaan ja ymmärtämään Tae Kwon Do:a.

 

 

Itsepuolustus
Itsepuolustuksen eli hosinsul- harjoittelun perimmäinen tarkoitus on, että pyritään välttämään kaikenlaista väkivaltaa. Väkivallalla ei tarkoiteta pelkästään sen fyysisiä ilmentymiä, vaan myös henkinen väkivalta ja esim. ruokailutottumukset kuuluvat hosinsul alueelle. Tae Kwon Do:n harjoittelu pyrkii siihen, että harrastaja pystyy hallitsemaan tilanteen ja itsensä joka hetkellä.
 

Hosinsul- harjoittelu aloitetaan kaatumisharjoituksilla (osaat kaatua oikein. et lyö esim. liukastuessasi päätä katuun) ja irtautumisista. Myöhemmin harjoitellaan puolustautumista erilaisiin hyökkäyksiin eri tehoilla harjoittelijoiden tason mukaan. Myöhemmin tulee yksi vastaan kaksi tilanteita ja puolustautumista kepillä hyökkäävää vastustajaa vastaan.

Ottelu
Tae Kwon Do:n harjoittelu kuuluu myös ottelu,eli kyorogi. Vaikka kilpaottelu on aivan vapaaehtoista, on harrastajan myös mahdollista keskittyä kilpailuun ja saada kilpavalmennusta. Koska Tae Kwon Do on olympialaji, on ottelusaralla mahdollista edetä vaikka kuinka korkealle. Kilpaottelu on täyskontaktilaji, jossa pisteitä saa oikein kohdistetuista ja tehokkaista jalka/käsi suorituksista pistealueille. Kilpaottelun harjoitteleminen on myös turvallista, koska esim. nuorilla ja aloittelijoilla harjoittelussa on kevennetyt säännöt. Erilaiset suojukset auttavat ja harjoittelu tapahtuu erittäin kontrolloidusti.

Hyppypotkut
Näyttävät hyppypotkut ovat Tae Kwon Do:n tavaramerkki. Sanotaan, että entisaikaan korealaiset sotilaat pystyivät pudottamaan ratsumiehen hevosen selästä hyppypotkullaan.

Murskaus
Murskaukset kuuluvat osana ylempien vöiden vyökokeeseen. Murskauksella mitataan, että tekniikka on oikea, tarpeeksi tehokas ja että tekniikan suorituksessa on mukana oikenalainen tahto.

Hengitys- ja keskittymisharjoitukset
Harjoitteluun kuuluu myös erilaisia keskittymis- ja hengitysharjoituksia. Oikeastaan voidaan sanoa, että koko harjoitus on keskittymis- ja hengitysharjoitus.

Tae Kwon Do:n harrastaminen ei ole pelkästään salilla harjoittelua vaan Tae Kwon Do:n harrastaminen laajenee myös muualle elämään. Tae Kwon Do:n harrastamiseen kuuluu seuraavat kuusi ohjetta, joita pyritään noudattamaan niin salilla kuin muuallakin elämässä.

  • Käytös
  • Kunnioitus
  • Kärsivällisyys
  • Kehon ja mielen puhtaus
  • Uhrautuvaisuus
  • Vaatimattomuus

Lopuksi

Vaikka Taekwondossa on eri osa-alueita ei lajista voi nostaa mitään osa-aluetta muiden yläpuolelle - jokainen osa-alue tukee toista. Saavuttaakseen ensimmäisen oppilaan arvon (mustan vyön 1. Dan) on harrastajan hallittava joka osa-aluetta riittävästi. Tähän myös meidän seurassamme pyritään.

Taekwondo on laji, josta jokainen voi löytää jotakin. Laji sopii mainiosti kaikenikäisille, kuten jo seuramme mustien vöiden luettelosta voit huomata! Kilpaileminen ei ole pakollista - mukaan voi tulla myös pelkästään kuntourheilua harrastamaan.

Tervetuloa seuraamme viihtymään!