Lahti 2005

Taekwondokat menestyivät PM-viimeistelykisassa

Sunnuntaina järjestettiin Lahdessa taekwondon poomsen eli liikesarjojen ranking-kilpailu. Ranking-kisat itsessään ovat tärkeitä, mutta nyt kyseessä viimeinen kilpailu ennen kahden viikon päästä Oslossa käytäviä Pohjoismaiden mestaruusmittelöitä.

Vihtiläiset olivat liikkeellä harvinaisen pienellä joukkueella, johon kuuluivat Risto Matikainen, Teo Parjanen, Erik Sandström ja Tatu Iivanainen. Toista kertaa poomsekilpailujen historiassa jokaisella Vihdin joukkueen jäsenellä oli mitali kaulassaan kisapaikalta poistuttaessa.

Laadukas aloitus

Heti aamupäivällä saatiin seurata harvinaisen jännittävää sarjaa. Risto ja Teo kilpailivat sini- ja punavöisissä aloittelijoissa, joissa neljänneksi sijoittuneella oli lopulta vain 0,2 pistettä eroa voittajaan. Ensimmäinen esiintyjä oli Teo, joka nappasi saman tien kierroksen parhaat pisteet 22,4. Toisena esiintyi Risto, joka ei jäänyt juuri seuratoveriaan huonommaksi pistein 22,2. Vihtiläisten jälkeen vuorossa oli naapuriseurasta Lohjalta Rami Niemi, joka sivusi Teon johtoasemaa. Yhdeksän hengen sarjassa toiseksi viimeisenä salolainen Retu Repo teki vielä saman tuloksen kuin Teo ja Rami.

Toisen kierroksen alkaessa tilanne oli siis kutkuttavan jännittävä. Teo aloitti samoilla pisteillä kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta Risto kiri saaden koko sarjan parhaat pisteet 22,6. Ramin pisteet 22,5 sijoittuivat vihtiläisten väliin. Kun Salon edustaja sai vain 22,3 pistettä, jaettiin mitalit Vihdin ja Lohjan kesken, jotka muuten tulivat kisapaikalle yhtä matkaa.

Lopussa tilanne oli se, että Rami Niemen pisteet 44,9 yltivät niukasti sarjavoittoon. Toisella sijalla Risto ja Teo olivat tasapisteissä 44,8, jolloin otettiin huomioon viimeisen kierroksen pisteet, joiden perusteella Risto sai pitää hopeansa ja Teolle tarjottiin pronssimitalia. Salon Retu Repo jäi 0,1 pisteellä palkintopallin ulkopuolelle.

Ryhmistä yksilösarjoihin

Hieman myöhemmin oli vuorossa synchro-sarja, eli kolmen hengen joukkueet. Näissä Tatu edusti miesten maajoukkueryhmää yhdessä Keravan Petteri Kauppisen ja Lahti Hwangin Erik Aarnion kanssa. Pahin vastustaja oli naisten maajoukkueryhmä, joka koostui Turun Budokwain Inna Lindgrénistä ja Krista Mäkisestä sekä Herttoniemen Tiina Salomaa-Hwangista.

Viiden joukkueen sarjassa maajoukkuemiesten 25,0 pistettä eivät ensimmäisellä kierroksella riittäneet naisten lyömiseen, vaan pisteitä olisi ravittu 0,6 enemmän. Peli näytti jo menetetyltä, mutta toisella kierroksella naisten keskittyminen herpaantui tuoden vain 24,8 pistettä. Miehet taas onnistuivat parantamaan tulostaan 25,3:een, joten loppuratkaisua saatiin jännittää palkintojenjakoon asti. Lopulta selvisi, että maajoukkuenaiset voittivat sarjan 0,1 pisteen erolla miehiin. Kolmanneksi tullut Loviisan ryhmä jäi peräti 8,6 miesten maajoukkueen taakse.

Tatun urakka ei tähän vielä loppunut. Vuorossa oli miesten A-senioreiden ranking-sarja. Neljän hengen sarjassa Tatu ja synchro-toveri Petteri aloittivat kumpikin 26,0 pisteellä. Toisella kierroksella Petteri säilytti pisteensä, mutta Tatun tulos tippui 25,9. Kolmannella kierroksella molemmat tiesivät olevansa kovan paikan edessä, joten oli pakko parantaa pisteitä. Kuinka ollakaan, molemmat saivat 26,2 pistettä. Näin keravalainen Petteri Kauppinen vei kultamitalin 0,1 pisteen erolla Tatun saadessa hopeaa. Pronssille tullut Malmin Jussi Pikkarainen jäi 4,3 pistettä johtokaksikon taakse.

Kultaa tuomisiksi

Kultaisen mitalin Vihtiin toi Erik Sandström poikien rankingsarjasta. Hän sai ensimmäisellä kierroksella mainiot pisteet 24,1. Toiseksi ylsi Salon Retu Repo, joka jäi kuitenkin 0,2 pisteen verran jälkeen. Loviisan veljeskaksikko Sami ja Jouni Lahtinen tipahti kyydistä molempien saadessa 23,3 pistettä.

Toisella kierroksella Retu sai samat 23,9 pistettä, mutta Erik paransi suoritustaan päästen 24,3 pisteeseen. Myös kolmannella kierroksella Retu sai samat pisteet Erikin suorituksen pudotessa 24,0:aan. Näillä pisteillä Erik kuitenkin vei voiton 0,7 pisteen turvin.

Vihdin neljä kilpailijaa saavuttivat siis yhteensä viisi mitalia vuoden avauskisasta. Tatu ja Erik ovat lähdössä kahden viikon päästä Norjan Oslossa järjestettäviin Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, joihin Vihdistä lähtee myös Tiina Eskuri ottelemaan.