Kilpaileminen

Kuntourheilusta huippu-urheiluksi?

Tae Kwon Do-harrastaja voi myös kilpailla lajissaan muiden kanssa, mikäli kilvoittelu itsensä kanssa ei enää riitä. Lajin kilpailutoiminta jakaantuu kahteen eri kilpailumuotoon: Tae Kwon Do- otteluun ja poomseen eli liikesarjoihin. Seurassamme on ollut ja on yhä molempien kilpailumuotojen huippuja ja seuramme tukee aktiivisesti edustusurheilijoidemme ja aloittelijoidemme toimintaa.

Liikesarjat eli poomse

Liikesarjoissa eli poomsessa kilpaillaan yksilö-, pari- ja 3:n hengen joukkuesarjoissa. Tarkoituksena on esittää liikesarja mahdollisimman puhtaasti ja voimakkaasti.

Tuomaristo arvostelee poomsen teknistä puhtautta ja kilpailijan esiintymistä. Kummassakin pisteet annetaan 0,1 pisteen tarkkuudella; teknisessä puhtaudessa arvosteluasteikko on 0,0-5,0 ja esiintymisessä 2,5-5,0. Kahdella karsintakierroksella selvitetään viisi parasta kilpailijaa finaaliin, jossa nämä esittävät kaksi poomsea. Voittaja määräytyy finaalikierroksen poomsejen yhteispisteiden perusteella.

Poomsekilpailuissa on sarjoja kaikenikäisille ja kaikille vyötasoille. Liikesarjakilpailuissa on tärkeintä itsensä voittaminen, mikä on lajin yksi keskeisimmistä perusperiaatteista.

 

Kilpaottelu

Kilpaottelu on täyskontaktiottelua, jossa ottelijalla on varustuksenaan sääri- ja käsivarsisuojat, alasuojat, rintapanssari, kypärä, hanskat ja hammasuojat. Pisteitä ottelussa saa tekniikoista, jotka on tehty jalan nilkan alapuolisella osalla päähän (3 pistettä) tai panssariin (2 pistettä), sekä nyrkkiin puristetulla kädellä tehdyt suorat lyönnit panssariin (1 piste), lisäksi takakautta kiertävistä potkuista myönnetään kaksi lisäpistettä. Ottelualueen koko on 8 x 8 metriä ja sen reunalla istuvat pistetuomarit, varsinaisella ottelualueella ottelun kulkua valvoo keskustuomari. Ranking-sarjojen virallinen otteluaika on 3x2min.

Keskustuomari antaa ottelijoille kielletyistä tekniikoista varoituksia, jokainen varoitus antaa vastustajalle yhden pisteen. Taekwondo-ottelussa kiellettyjä asioita ovat mm. kiinnipitäminen, ottelualueen rajan ylittäminen, potkut vyötärön alapuolelle, säärellä/polvella torjuminen, kaatuminen sekä panssarin yläpuolelle lyöminen.

Pääsääntöisesti ottelut käydään elektronisella pistejärjestelmällä, 

Vaikka ottelu kuulostaa vaaralliselta ja hurjalta touhulta, ei aloittelevan harrastajan tarvitse pelätä sitä. Yleensä juniori-, ikämies- ja aloittelijasarjoissa on esimerkiksi pääkontakti kielletty, eivätkä liian kokeneet tai edistyneet ottelijat saa osallistua näihin sarjoihin. Kadettisarjoissa pääkontakti on sallittu, mutta kevennettynä. Tällöin liian voimakas osuma on rangaistava teko.

Ranking-tasolla ottelut käydään Maailman Taekwondoliiton sääntöjen mukaisesti. Taekwonso-ottelu on myös kesäolympialaisten laji.