SM 2004

Vihtiläisille menestystä taekwondon SM-kilpailuissa

6.11. käytiin Hämeenlinnassa taekwondon vuotuiset SM-kilpailut. Tänä vuonna mukana oli kolme ottelijaa Vihdistä, Hannu Vikström, Tommi Eskuri sekä Tiina Eskuri. Odotukset olivat kirkkaimmissa mitaleissa, sillä Tiina oli muutamaa viikkoa aikaisemmin saavuttanut pronssia isossa kansainvälisessä kilpailussa Saksassa, Adidas Cupissa. Lisäksi kun muistetaan Tiinan pronssimitali viimeisimmästä junioreiden EM-kilpailusta, oli tavoitteena voittaa kultaa tämän vuoden SM-kilpailuista.

Tiina otteli myös aikuisten SM-kilpailuissa kokemuksen saamiseksi. Samalla oli hyvä tilaisuus arvioida Tiinan kehittymistä, sillä varsinkin samassa sarjassa otteleva Miia Stenvall on Team Finlandin edustaja. Miia on myös naisten sarjassa kaksinkertainen SM-kultamitalisti, sekä pohjoismaiden mestari.

Hannu kohtasi miesten alle 84kg-sarjassa alkukierroksella Helsinkiläisen Joonas Rynön. Ottelu oli todella vauhdikas ja pisteitä tuli molemmille runsaasti. Hannu ei ole muiden kiireiden johdosta ehtinyt harjoitella niin täysipainoisesti kuin ennen, ja tämä näkyi pieninä virheinä itse ottelussa. Helsinkiläinen oli tilanteissa sen verran tarkempi, että kokoajan pistejohtoaan hieman lisäten hän voitti ottelun pistein 11-28. Näinollen Hannu jäi tällä kertaa sijoille 5.-8.

Tommi joutui viime vuonna tyytymään hopeamitaliin, joten tavoitteena oli kirkastaa mitali tälle vuodelle. Poikien alle 73kg-sarjan semifinaalissa Tommi sai vastaansa Lauri Unkilan, Porista. Kaksi ensimmäistä erää Tommi kontrolloi ottelua hyvin, ja menikin muutaman pisteen johtoon. Viimeisessä erässä Porilainen sai kaksi pistettä, kun onnistui osumaan Tommia päähän. Tämän jälkeen ottelu meni todella tiukaksi, Porilaisen saadessa pienehkön yliotteen ja Tommin sortuessa yliyrittämiseen. Tommi kuitenkin sai rauhoitettua tilanteen ja hyvän keskittymisen takaisin. Näinollen Tommi voitti ottelun pistein 8-5 ja eteni Finaaliin. Siellä vastaan tuli Soukan Atte Rissanen, ja poikien aikaisempien kohtaamisten perusteella sopi odottaa tiukkaa ottelua. Tommi jatkoi hyviä otteitaan, ja voitti ottelun 6-4. Tommille siis nuorten sarjassa kultaa.

Tiina aloitti urakkansa tyttöjen alle 55kg-sarjassa. Finaalissa oli tuttu vastustaja, Nurmijärven Susanna Rossi. Tytöt ovat kohdanneet lähes jokaisen kilpailun finaalissa kotimaassa, ja aina kamppailut ovat olleet äärimmäisen tiukkoja. Niin myös tälläkin kertaa. Tiina meni heti ottelun alussa pisteen johtoon, ja tämä pistejohto säilyi joka tilanteen jälkeen ensimmäisessä ja toisessa erässä. Kolmannessa erässä sama kuvio toistui, Tiina pystyi pitämään pisteen johtonsa, eikä Susanna päässyt missään vaiheessa Tiinan edelle. Aivan kolmannen erän lopussa hyvin otelleelle Tiinalle sattui pienen pieni virhe, jonka johdosta Susanna sai kaksi pistettä ja meni pisteen johtoon vuorostaan. Huolimatta raivoisasta yrityksestä viimeisillä sekunneilla Tiina ei saanut ottelua tasoitettua, ja voitto meni Nurmijärvelle pistein 9-10.

Naisten alle 55kg-sarjassa Tiina aloitti alkukierroksella Porin Johanna Rätyä vastaan. Nuorten sarjan karvaasta finaalitappiosta suivaantuneena Tiina tuli otteluun todella latautuneena, eikä antanu vastustajalle mahdollisuutta kamppailla voitosta missään vaiheessa ottelua. Tiina voitti ottelun 10-4 ja eteni semifinaaliin. Siellä vastassa olikin jo kovempi vastustaja, Lietolainen Kaisa Varjus. Aikaisempina vuosina heidän kohdatessaan Kaisa on yleensä ollut hieman niskan päällä, mutta tällä kertaa Tiina näytti mitä hyvällä keskittymisellä, asenteella ja treenillä saadaan aikaan. Tiina voitti ottelun vakuuttavasti pistein 4-0 ja eteni näinollen finaaliin asti. Siellä vastaan asettui Miia Stenvall, ja moni odotti ottelua jotta nähtäisiin miten Tiina pärjää fyysisesti hieman kovempitasoista vastustajaa vastaan. Huolimatta paikalla olleista televisiokameroista ja kuvaajista Tiina keskittyi otteluun hyvin, ja ensimmäiselle erätauolle mentiinkin Tiinan yhden pisteen johdos sa. Ottelun toisessa ja kolmannessa erässä vastustajan kokemus ja rutiini tuli esiin, ja vaikka Tiina lopussa taas hyvällä asenteella haki tasoitusta joutui hän tällä kertaa myöntämään Miian paremmakseen pistein 4-7, ja tyytymään hopeaan. Tasaväkinen ottelu oli kuitenkin Tiinalle hyvä osoitus siitä, että kehitys on mennyt eteenpäin. Vaikka vastustaja oli 12 vuotta vanhempi kuin Tiina, se ei ottelussa näkynyt fyysisellä puolella juurikaan yhtään. Myös henkisellä puolella Tiina on vahvistunut entisestään, tästä osoituksena hyvät suoritukset naisten sarjoissa, vaikka juuri ennen otteluita oli tullut todella harmittava viime hetken tappio nuorten finaalissa. Tiina on myös mukana Suomen Taekwondoliiton järjestämässä 2012-projektissa, johon on valittu nuoria huippulupauksia ympäri maata. Ryhmällä on tavoitteena vuoden 2012 olympialaiset, ja Tiina valittiin ryhmään ensimmäisten joukossa.