Tiina Pietarissa

Tiina Eskuri ja Ville Montonen sekä Pietarin palkintosaalis.

Tiina Eskuri menestyi Pietarissa

Nuorelle taekwondokalle kaksi mitalia ja taistelijapalkinto

Vihdin taekwondoseuran Tiina Eskuri lähti valmentajansa Ville Montosen kanssa 26.10. kohti Pietaria, jossa järjestettiin 8th Tai-Pan Open kilpailut. Kyseessä ei ollut mikä tahansa pikkukisa, sillä Pietariin oli saapunut yli 1400 ottelijaa kymmenestä eri maasta. Mukana olivat isäntämaan lisäksi Suomi, Moldova, Ukraina, Eesti, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä, Puola ja Kazakstan. Suurin osa kilpailijoista oli kadetti-ikäisiä eli alle 14-vuotiaita. Nuorten sarjoissa oli noin 200 osallistujaa ja aikuisissa hieman päälle 150. Suomesta matkaan lähti 11 kilpailijaa sekä valmentajia ja huoltajia.

Tiina oli saanut järjestäjiltä erikoisluvan (ainoana ottelijana koko kisoissa) otella sekä nuorissa että aikuisissa peräkkäisinä päivinä. Nuorissa Tiina otteli –59kg sarjassa ja aikuisissa –57kg sarjassa. Kilpailuihin oli Venäjällä karsittu erikseen, ja jokainen alue lähetti kisoihin alueellisten karsintojen parhaat. Johtuen erittäin suuresta kadetti-ikäisten määrästä (joka taisi yllättää myös järjestäjät) kilpailupäivien aikataulut olivat jotain ihan muuta kuin etukäteen ilmoitetut.

Lauantaina 28.10. olivat vuorossa nuorten sarjat. Alun perin alkamisajankohdaksi oli ilmoitettu kello kolme, joten kisapaikalle saavuttiin hieman ennen yhtä. Paikan päällä selvisi, että aikatauluista ollaan pahasti myöhässä. Järjestäjän arvio alkamisajankohdasta siirtyi sitä mukaa myöhemmäksi, kun kello mateli eteenpäin. Loppujen lopuksi Tiinan sarja pääsi alkamaan kahdeksan tienoilla, joten lähes seitsemän tunnin odottelun ja valmiustilan ylläpitämisen jälkeen tilanne ei ollut helpoin mahdollinen niin fyysisesti kuin psyykkisestikään. Ensimmäinen ottelu oli odotetun vaikea, pitkän odottelun jälkeen. Vastassa oli Essentukin alueen Ekaterina Burmistrova, ja, vaikka ottelu olikin hyvin Tiinan hallinnassa, puuttui häneltä viimeinen terävyys tilanteissa. Loppulukemat olivat Tiinalle 7-5 ja olisivat hyvin voineet olleet suuremmatkin hänen hyväkseen.

Harmillinen loukkaantuminen

Seuraavalla kierroksella vastaan asettui Valko-Venäjän Irina Lövina, ja Tiina oli tässä ottelussa selvästi terävämmin liikkeellä kuin avausottelussa. Tiina otti heti alussa komennon haltuunsa ja sai pidettyä alusta asti hyvin painetta vastustan suuntaan. Ensimmäinen erä päättyi kuitenkin pisteettömänä. Toisessa erässä Tiina painosti vastustajan ottelualueen reunamille. Taekwondon sääntöjen mukaan ottelualueen reunan yli perääntyminen aiheuttaa varoituksen, joten vastustajan ei auttanut muu kuin pysyä alueen sisällä. Aina kun Tiina hyökkäsi, vastustaja päätti potkaista samaan aikaan niin että ottelijoiden jalat osuivat yhteen. Muutaman tällaisen tilanteen jälkeen vastustajan taktiikka kostautui ja hän loukkasi jalkansa sen verran pahasti, että ei kyennyt jatkamaan ottelua. Tämän johdosta Tiina voitto ottelun toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä ja eteni semifinaaleihin asti.

Siellä vastustajana oli Leningradin alueen Karolina Janovskaja. Ottelu oli erittäin tasainen. Alussa vastustaja pääsi yhden pisteen johtoon, ja koko ottelun ajan aina viimeiseen erään asti ero pysyi samana huolimatta molempien ottelijoiden saamista pisteistä. Ratkaisevana hetkenä oli Tiinan pieni herpaantuminen viimeisessä erässä, jolloin vastustaja pääsi yllättäen 4-8 johtoon. Tämän johdosta Tiinan oli pakko hakea lopussa riskilläkin pisteitä. Aiemmin ottelussa Tiina oli saanut kovan kolhun reiteensä ja tämä yhdistettynä pitkään odotukseen ennen otteluita ei ollut paras mahdollinen tilanne takaa-ajoa varten. Vaikka Tiinan asenne ja yritys oli erittäin kova, se ei tällä kertaa riittänyt. Ottelu päättyi vastustajan 12-5 voittoon. Tiinalle kuitenkin pronssia sarjasta. Ottelun jälkeen harmaita hiuksia aiheutti reiteen tullut vamma. Osallistuminen seuraavan päivän aikuisten sarjaan näytti illalla vielä epävarmalta, ja tilannetta päätettiin katsoa aamulla uudestaan.

Menestys jatkui sunnuntaina

Sunnuntaina 29.10. vuorossa olivat siis aikuisten sarjat, ja menimme kisapaikalle jo klo 12 hakemaan edellisen päivän mitalin, vaikka otteluiden oli määrä alkaa vasta kolmelta. Kuten edellisenäkin päivänä, aikataulu siirtyi sitä mukaa, kun kello meni eteenpäin. Tällä kertaa Tiinan sarja oli vielä päivän viimeisiä, ja ensimmäinen ottelu alkoi vasta puoli kymmenen illalla. Eli jos edellisen päivän seitsemän tunnin odotus tuntui pitkältä, nyt odotusta oli ennen ottelua yli yhdeksän tuntia. Aamupäivällä reisi oli erittäin kipeä, mutta teipillä ja kovalla asenteella se saatiin siihen kuntoon, että Tiina päätti koittaa ottelemista.

Ensimmäisessä ottelussa vastassa oli Novgorodin alueelta Viktoria Isakova. Ottelu oli erittäin tasainen, vaikkakin vastustajan ottelutyyliä oli päästy näkemään hänen edellisessä ottelussaan. Kolmas erä päättyi tasalukemiin 2-2, joten edessä oli jatkoerä. Jatkoerässä ensimmäisen pisteen tehnyt ottelija julistetaan voittajaksi, joten kyseessä on ns. äkkikuolemaperiaate. Jatkoerässä oli molemmilla ottelijoilla paikkoja saada pisteitä, mutta tuomareilla oli tiukka linja pisteiden annossa. Aivan erän lopussa Tiina käytti vastustajan virheen hienosti hyödykseen ja otti todella selkeän pisteen. Täten Tiinalle 3-2-voitto ensimmäisessä aikuisten kansainvälisessä ottelussaan. Vaikka toinen jalka olikin loukkaantuneena, se ei näkynyt Tiinan ottelussa.

Semifinaalissa vastaan tuli Belgorodin alueen Ekaterina Goranova. Vastustaja tuntui kunnioittavan Tiinaa siinä määrin, että oli täysin odottavalla kannalla ja epävarman oloinen ottelun alusta lähtien. Tiina hallitsi ottelua täysin, ja vastustaja tyytyi vain puolustamaan ilman aikomustakaan omaan aktiivisuuteen. Tuomareiden linja jatkui pisteiden osalta erittäin tiukkana, ja huolimatta hyvistä osumista Tiina ei saanut pisteen pistettä. Ottelu päättyi 0-0 tulokseen, joten edessä oli taas jatkoerä. Vastustajan tyyli jatkui edelleen samanlaisena tämän tyytyessä ainoastaan puolustamiseen ja vastaiskuihin. Erä oli kuin tiivistelmä kolmesta aiemmasta, Tiina sai useita osumia mutta pisteitä ei tullut. Jatkoeräkin päättyi pisteettömänä 0-0, ja edessä oli tuomariäänestys. Sääntöjen mukaan suurimpana kriteerinä on aktiivisuus, ja tässä Tiina oli vastustajaa parempi suvereenisti. Tuomari julistikin odotetusti Tiinan voittajaksi, joten seuraavana edessä oli sarjan finaali.

Vastassa todellisia huippuja

Siellä vastassa olikin todella kova ottelija, Toljatin alueen Marina Vasiljeva. Marina on Venäjän hallitseva mestari painoluokassaan ja ehdottomasti kansainvälisen huipputason ottelija. Tiina otteli pirteästi ja ennakkoluulottomasti, mutta ottelussa tuli selkeästi ilmi Tiinan eromatka maailman huippuottelijoihin, joten ottelu oli siinä mielessä erittäin arvokas. Loppulukemat olivat 8-1 Venäläiselle. Ratkaiseva ero fysiikassa ja ottelusilmässä tekivät numeroista hieman tylyt, vaikka Tiina oli hyvin mukana koko ottelun ajan.

Joten kova asenne ja yritys loukkaantuneenakin palkittiin, Tiinalle aikuisten sarjan hopeaa. Eikä kova asenne jäänyt järjestäjiltäkään huomaamatta, sillä Tiina sai myös taistelijapalkinnon järjestäjiltä. Mitaleiden ja pokaalin lisäksi Tiina sai hieman tuntumaa siitä minkälainen on Euroopan huipputaso aikuisten sarjoissa. Eroa on varsinkin fyysisellä puolella mutta se on täysin saavutettavissa harjoittelulla. Nummelan Kuntopisteen kanssa aloitettu yhteistyö takaa laadukkaat harjoitteluolosuhteet tältä osin, joten siltä osin tulevaisuus näyttää hyvältä. Ensi vuonna Tiinalla on edessä siirtyminen nuorten sarjoista pysyvästi aikuisten sarjoihin, ja nyt saatu kokemus on varmasti hyödyksi vuoden 2007 aikana. Seuraavana tavoitteena on 11.11. järjestettävät SM-kilpailut Nurmijärvellä, jossa tavoitteena on paikka PM-kisoihin Ruotsiin. Mikäli vain Venäjän reissulta saadut vammat paranevat kuntoon, on Tiinalla hyvä näyttöpaikka myös aikuisten sarjassa ensi kauden valintoja silmälläpitäen.